torsdag 29 september 2011

Pensionsdjungeln

Idag har jag roat mig med att granska och gått igenom min intjänade och sparade pension hittills.

Det sammanlagda värdet av min pension uppgår idag till 258 552 kr.
Av dessa har jag själv sparat 12 000 kr.

Jag såg på pensionsmyndighetens hemsida att min premiepension har minskat i värde med 18% i år. Jag vet att man måste se det långsiktigt, men det är tråkiga siffror.

För övrigt kommer jag att tjäna in ca 90 000 kr i Allmän och premiepension 2011.

Såhär ser min pensionsprognos ut för tillfället:

onsdag 28 september 2011

Breda uppgångar på gårdagens börser

Wow!

Stockholmsbörsen steg med 6,22% igår! Det är den högsta uppgången jag fått bevittna!
Givetvis steg Kina, Ryssland och Indien också, dock inte lika mycket men med 3-4 % för respektive börs.

För tillfället är Stockholm ner - 0,4%, men har återhämtat sig från tidigare nedgång på morgonen.

Idag har jag varit och fått en timmes massage. Jag blev bjuden av min mamma så det var gratis. Men jag gick därifrån med en produkt (värmekräm) och 160 kr fattigare. Men det anser jag det är värt eftersom att jag är väldigt stel i min nacke och hoppas och tror att den kan hjälpa.

Jag bokför som tidigare nämnt alla mina utgifter och inkomster i en app till Iphone som heter "Moneybook". Än så länge ligger jag + 25 347 kr sedan lönen kom. Men då har jag inte räknat med lägenhetslånet eftersom att det betalas den sista i månaden. Men jag tycker det ser bra ut hittills.

Jag funderar mycket på vad man skall göra när/om man blir miljonär. Om jag lyckas med mitt mål infaller det om 4 år för mig. Ska man betala av sitt lägenhetslån? Placera om dem? Resa?

Att vara helt skuldfri är ju en dröm. Att verkligen äga sitt boende och inte betala mer än 1500 kr i månaden i avgift för boendet vore ju en dröm. Tänk vad mycket mer pengar man får över varje månad, och hur mycket man kan spara undan.

Nu ska jag logga in på mina pensionssidor för att göra en koll där över hur affärerna med pensionspengarna har gått. Jag förväntar mig det värsta!

Vi hörs

tisdag 27 september 2011

Börs i dur

På väg till jobbet och ser på min iphone att Stockholm är upp 2,5%
Indien och Kina är över 3%!

Härlig start på dagen.

måndag 26 september 2011

Första arbetsdagen avklarad

Godkväll!

Jag är precis hemkommet från jobbet och har ätit god mat som min sambo hade lagat.
Det blir en lunchlåda att ta med i morgon till jobbet. Jobbar helgen denna veckan så det blir inte någon risk att jag kommer vara ute och slira och bränna en massa pengar :) Idag blev det även lite övertid eftersom att det drog ut lite på tiden när det var dags att gå hem.

Börserna idag gick ganska hyfsat:

Stockholm + 1,23%
Ryssland    + 1,45%
Dow Jones + 2,53%
Nasdaq       + 1,35%
Indien         - 0,53%
Kina           - 1,48%

De amerikanska börserna lyfte innan stängning efter hopp om åtgärder i Europa.
Hoppas på en bra börsdag i morgon med fina kursutvecklingar.

Jag har fått en del förfrågningar via mail där man undrar över vart Adsense-pengarna ska gå.
Om jag hade fått bestämma skulle jag skänkt allt till världsnaturfonden (WWF) eftersom att jag älskar djur så otroligt mycket. Men jag undrar vart ni hade skänkt dem om det var ni som skulle få bestämma?

Kom gärna med förslag.

Godnatt på er, vi hörs i morgon.

söndag 25 september 2011

Spenderarbyxorna på

Idag har jag varit ute och spenderat pengar. Det tog faktiskt emot lite grann.

Vi har både sålt vår soffa idag på blocket och köpt en där. Dock i omvänd ordning. Istället för att köpa en ny soffa på IKEA för 8000 kr gav vi 1500 kr (750 kr för min del) för en 1 år gammal, då medräknat att vi fick 1800 kr för vår gamla.

Vidare har vi också införskaffat diverse badrumsmaterial till vårt badrum som är mitt uppe i renovering.
Vi köpte duschväggar, Toalettstol samt ett nytt duschset med takdusch och munstycke.
Sammanlagt kostade det 3780 kr, delat på två = 1890 kr.

Detta är dock investeringar som höjer värdet på lägenheten i kombination med renoveringen.

Bortsett från detta har jag endast spenderat 400 kr sedan förra helgen, vilket för mig är bra!

Börserna har ju gått dåligt den senaste tiden och det ska bli intressant att följa upp den i morgon. I USA har man under helgen haft möten. Det återstår att se hur situationen utvecklar sig den närmsta tiden.
Jag tror jag gjort rätt som gått in till största del i räntefonder men jag kommer att se över sparandet kontinuerligt och eventuellt justera det något.

För övrigt har jag inget att rapportera, utan om ni undrar över något är ni välkomna att skriva till mig.

Jo, föresten.. En glad nyhet är att jag tjänat in över 250 kr i adsensepengar!
Jag tror att jag kommer att ha en omröstning om vart pengarna ska gå.

Vi hörs i morgon!

lördag 24 september 2011

Adsensepengar

Jag vill återigen påminna om att alla intäkter från annonserna ,google-adsense kommer jag att skänka till välgörande ändamål. 

Bidra gärna med ett klick. Än så länge har det genererat strax över 100 kr på bara 3 dagar.

fredag 23 september 2011

Jag har bestämt mig!

Nu har jag funderat och bollat fram och tillbaka med mina tankar och äntligen bestämt mig för hur jag ska börja mitt månadsspar.

Jag kommer att placera 20 000 kr första månaden eftersom att jag fick en högre lön än vanligt.

Så här fördelar jag placeringarna:

SEB Penningmarknadsfond USD - Lux ack = 5000 kr
AMF Räntefond Lång = 5000 kr
AMF Räntefond Kort = 3000 kr
East Capital Rysslandsfonden = 3000 kr 
XACT Obligation = 4000 kr

Jag kommer att börja så här och eventuellt justera nästkommande månads sparande något.
Men detta tycker jag ser ut som en bra start då oroligheterna på börserna enligt mig kommer att pågå ett tag till. 

Den mest riskabla fonden i listan är Rysslandsfonden. Den har gått ner mycket den senaste tiden, så därför ser jag detta som en möjlighet att kunna köpa billiga andelar. 

Nu blir det en promenad till Coop för att plocka ut överskottet på matkontot och placera dem i vårt gemensamma lägenhetssparande.



torsdag 22 september 2011

Inte roligt att vara fond & aktieägare

Idag önskar man att man aldrig skulle gett sig in på börsen överhuvudtaget! Börserna har katastrofalt rasat världen över. Ryssland sjönk med nästan 8%.

Vart är ekonomin på väg?
När vänder det?
Hur långt ner ska vi sjunka?
Vilka sparformer ska man fokusera på i sådana här tider?

Jag kan fortsätta med frågelistan hela natten om jag så ville. En sak är jag i alla fall övertygad om även om ljuset i tunneln är svagt;
Det kommer en vändning.

Min räntefond har i alla fall gått upp idag igen vilket är bra.

Lönen/lönerna har precis trillat in på kontot, 33 363 kr. Av dessa så kommer ca 14 000 kr att gå till fasta avgifter. Då inkluderas amortering om ca 2200 kr, samt ett sparande till underhållskonto för lägenheten på 1500 kr.

Av lönen återstår då ca 23 000 kr som jag kommer att placera i olika fonder. Jag återkommer med mer information om det i kommande inlägg. Först ska jag läsa på lite och föra över pengarna till mitt konto i Avanza, vilket tar någon dag eller så nu när det är helg.

Jag har vunnit ca 4000 kr på betting denna månaden som jag ska försöka leva på vilket inte borde bli några problem alls. Men som sagt, jag är ny med denna levnadsstilen så jag vet inte hur det slutar.
Jag har ätit matlådor hela veckan och det har dragit ner kostnaderna rejält på maten. Vi hade till och med 1350 kr över på matkontot denna månad vilket betyder att vi bara spenderat 2650/2 = 1325 kr var på mat. Och billigare ska det bli nu när det kommer att bli fler matlådor. Jag har märkt att det är kul att laga mat, att breda sig lite inom köket. Här är en blogg om mat jag vill tipsa om: http://matsmartare.se/blogg/

Det har verkligen varit många besökare till bloggen. Enbart idag har det varit nästan 800. Detta har inbringat ca 100 kr i Adsensepengar som ska placeras i diverse fonder. Jag kommer att ta ut pengar 1 gång i månaden för att sätta in i fonder. De kommer förhoppningsvis växa till sig och ska sedan skänkas till välgörenhet. Så om du känner till någon organisation som behöver hjälpen tycker jag att du ska skriva det i bloggen.

I morgon är jag ledig och kommer då att återkomma med inlägg om hur jag beslutat mig för att göra mina fasta månadsplaceringar/spar.

Kommentera gärna!

Pengar till välgörenhet!

Jag har lagt till Google -adsense i bloggen. Det kommer att visas en del annonser där tanken är att de ska inbringa en liten inkomst. Jag kommer att placera alla pengarna i någon typ av fond för att sedan låta skänka de pengarna till välgörande ändamål! Jag kommer att redovisa kontinuerligt för er hur mycket pengar ni bidragit med samt hur de ökar/minskar i värde.  

Idag backar världens börser återigen. 
Detta eftersom att marknaden inte reagerar tillräckligt positivt på FED-chefens uttalanden om strategier i går kväll. Den amerikanska centralbanken meddelar att man kommer att stödköpa statspapper 2700 miljarder kronor. Marknaden hade hoppats på mer. 

Så här ser det ut i nuläget:

OMXS30: -2.58%
Hang Seng: - 4.43%
Indien: - 3,73 %
Ryssland: + 1,33%

Dagar som dessa sänker motivationen. Men jag kan vara glad över att jag inte ligger tungt i aktier även om mitt innehav minskar i värde för varje dag som går (känns det som i alla fall).

Gläds gör jag istället för att jag under 4 dagar inte har spenderat en enda krona! Börjar känna mig lite som "miljonär innan 30" när han lever under sin snålmånad.

Dessutom kom lönebeskedet igår: 31 000 kr i netto lön! Jippi! Väntar dessutom en lön på några tusen från en annan arbetsgivare i morgon också.

Kan nog spara en hel del denna månad.

Nu ska jag till jobbet. Återkommer senare idag. 

Ha en bra dag alla! 

måndag 19 september 2011

Katastrofala nedgångar på världens börser

Idag var det inte roligt att logga in i aktiedepån.

Stockholmsbörsen stängde på -3.42%
Kina och Ryssland ca - 3.00%
Och Indien - 1.33 %

Oroligheterna för att Grekland kommer att ställa in sina betalningar och att statskassan snart är slut var huvudingredienserna till dagens börsras.

I USA har presidenten nyss presenterat ett nytt krispaket vilket bl.a innebär att man vill beskatta höginkomsttagare och företag mer. Han hävdar att hans plan kommer att minska underskottet med över 3000 miljarder dollar.

Det återstår att se vad som kommer att beslutas i kongressen kommande tid.

Det enda jag kan glädjas åt i dessa dystra stunder är att jag ännu inte hunnit investera så mycket i aktier och påverkas därför inte lika hårt av den nedåtgående trenden. Värre hade det varit om jag haft 100 000 kr eller mer i aktier.

Jag har ännu inte kommit på hur jag vill placera mina kommande sparpengar som jag ska lägga undan varje månad från lönen. Och inte heller hur mycket jag kommer att undvara. Jag har som sagt precis börjat med att bokföra alla mina utgifter i appen "Moneybook" för att se hur mycket jag spenderar varje månad och hur mycket jag kan spara. Idag har jag inte haft en enda utgift , tack vare matlada från helgens bjudning som också kommer att räcka för mat i morgon.

Jag läste precis en intressant artikel om cirkusdirektören Jim Rogers. Han talar nästan uteslutande om att placera i råvaror istället för aktier och valutor.

Han påtalar också att oljan ska upp ännu mer.

Man kanske skulle titta lite grann på råvarufonder som alternativ till aktier i nuläget.

Vad tror ni?

söndag 18 september 2011

Preliminär skatteåterbäring

Jag har precis suttit och roat mig någon timme med att räkna på min förvärvsinkomst och skatt hittills, samt kommande löneutbetalningar och skatteinbetalningar under resten av 2011.

Differensen mellan preliminär och slutlig skatt är just nu + 14 695 kr.

Detta kan komma att behövas eftersom att vi i morgon påbörjar renovering av vårt badrum hemma.
Dessvärre får man ju vänta tills midsommar 2012 tidigast innan man får känna på de slantarna.

I morgon när jag vaknar blir det till att följa Asienbörsernas öppning. Har haft en härlig helg men det ska bli skönt att komma tillbaka till jobbet i morgon.

Jag har precis laddat ner appen "värdeguiden" från SBAB, och enligt den har vår lägenhet ökat i värde med 220 000 kr. Tillförlitligheten kan man ifrågasätta, men det är alltid roligt med lite glädjesiffror.

"Moneybook" är också en gratisapp jag hämtat hem precis. I den ska jag bokföra alla mina kommande transaktioner för att få en bra koll på min ekonomi. Vad, när och hur ofta jag lägger ut pengar på olika saker. Förhoppningsvis kan jag få en bra överblick snabbt där jag kan se vad jag eventuellt kan skära ner på. Försöker att sluta snusa och där lägger jag uppskattningsvis 500 kr i månaden. Det var billigare när jag var "storsnusare" jämfört med nu då jag bara snusar emellanåt. Tidigare köpte jag hela stockar med snus till ett bra pris men nu köper jag lösa dosor istället till ett högre styckpris.

Snuset måste bort! Mest med tanke på hälsan men också för att det är en onödig utgift.

God natt

Kommentarer önskas

Ni (få) som än så länge läser bloggen får gärna kommentera inläggen!
Så väl positiva som negativa/kritiska kommentarer är välkomna.

Kom gärna med tips eller idéer.

torsdag 15 september 2011

Kraftig uppgång på världens börser

Stockholmsbörsen stängde idag på + 3.81%! 
Mitt aktieinnehav steg med 2,19 %. Detta är den största uppgången på väldigt länge, och jag hoppas att det kan hålla i sig.

Jag väntar på uppdateringar av mitt fondinnehav vilket kommer komma senare i kväll. 


Sedan jag startade bloggen har mitt aktieinnehav stigit med 1155 kr, en avkastning på 577 kr per dag.
Tänkt om det kunde hålla i sig :)


Igår placerade jag en köporder i AMF Räntefond Lång på 2113 kr. Jag har för avsikt att öka mitt innehav i räntefonder månadsvis.
Pengarna jag investerar i räntefonder kommer enbart från vinster på betting. Idag vann jag 200 kr och 
kommer också att överföra dem till någon räntefond. 


Jag har för närvarande inget system alls för mitt sparande, utan har tidigare köpt på impuls.
Jag ska verkligen reda ut mina avsikter och mål för den kommande tiden.


Om 8 dagar är det löning och det väntar jag med spänning på. Jag har nämligen arbetat en hel del extra, 
både hos min huvudarbetsgivare men också lite vid sidan av hos andra företag. En nettolön på över 
30 000 kr är att vänta. 


Nu ska jag förbereda mig inför jobbet i morgon. 


Uppdaterar snart igen. Ha det gott tills dess! 


  

onsdag 14 september 2011

Mitt i veckan

Jaha, då var jag precis hemkommen från jobbet och den första arbetsdagen i denna veckan är numera avklarad. 06:12 - 13:48. Har nära till jobbet så jag stiger upp vid 05:30. Arbetar i morgon och på fredag också sen är jag ledig över helgen. Ska bli skönt.

Ska försöka hinna ta mig en funderare över hur jag har tänkt/vill placera mitt kapital för kommande månader.


För tillfället har jag nästan 120 000 kr på ett obundet konto i Volvofinans med en ränta på 3,15 %.
Jag låter dem stå där så länge, men funderar på att sätta in dem i någon slags räntefond istället.

Börserna går bra idag. Stockholmsbörsen ligger just nu på + 1,40%, likaså Ryssland och Indien som jag har fonder i. Kina ligger och stampar kring nollstrecket.

Om 5 minuter öppnar USA och Canada-börserna, ska bli kul att se hur det går.

Jag kom på att jag har en skuld (ca 7000kr) att driva in av min bror, och dessutom har jag en innestående månadslön att plocka ut när jag vill. Jag tror jag ska låta den stå inne tills Oktober, för då får vi nämligen löneförhöjning och timmarna blir värda mera och växer av sig själv:)

Oj nu öppnar Amerikabörserna.

Vi hörs!

tisdag 13 september 2011

Presentation

Jag är 26 år gammal och arbetar heltid. Jag har dock ingen fast tjänst utan går på vikariat. 
Jag har ett bostadslån och en skuld till CSN. 

Så här ser mina tillgångar och skulder ut i nuläget:

Tillgångar:

Kontant: + 119 600
Fonder: + 4500
Aktier: + 26 100
Insats lägenhet: + 182 250

Totalt: + 332 450 kr

Skulder:

CSN: - 17 800
Lägenhetslån: - 1 026 300

Totalt: - 1 044 100 kr. 

Enligt kalkylen ovan ligger jag - 711 650 kr. 
Om jag väljer att inte räkna med lånet på lägenheten så ligger jag istället + 314 650 kr. 
Jag väljer att inte räkna med skulden jag har på min bostad, och ni frågar er säkert varför.
Svaret är att om jag skulle sälja lägenheten nu skulle jag få tillbaka de pengar jag lånat och skulle därför kunna kvitta lånet. Med tiden kommer den också att stiga i värde, vilket jag också kommer att beakta i kommande kalkyler längre fram. Dock kommer jag inte att publicera några glädjesiffror, utan kommer att räkna lågt på värdet och utvecklingen. 


En vanlig månad får jag ut ca 24 500 kr och dessa budgeteras ungefär så här:

Boende: - 5254 kr (inkl ränta + avgift till förening)
Mat: - 2500 kr
Telefon & internet: - 1000 kr
CSN: - 545 kr.
Försäkringar: - 301 kr
Gemensamt sparande: - 1500 kr
Amortering: - 2151 kr
Övrigt: - 600 kr

Totalt: - 13 851 kr

Detta är de fasta utgifter jag har varje månad. Sen tillkommer det fler utgifter men de får jag återkomma med efter månadens slut. 

Amortering är ju en typ av sparande, likaså de 1500 kr som går till en gemensam hushållskassa med min sambo. Jag väljer dock att inte räkna med dem som sparande, utan istället som en utgift. 

Enligt budgeten blir det + 10 650 kr kvar varje månad. Av dessa har jag som mål att spara 10 000 kr. 
Jag inbringar också en ungefär ca + 5000 kr i vinst i snitt varje månad på betting vilket kommer att kunna göra det möjligt att spara de 10 000 kr jag önskar utöver budgeten. 
 
Jag kommer att försöka uppdatera kontinuerligt och önskar därför också att få ta del av era kommentarer samt kritik. En del av er tycker säkert att detta är rena skräpet och att jag kopierat tusentals likasinnade trådar. Men jag hoppas som sagt att jag kan få en del tips av er. Många kanske befinner sig i samma situation, med samma mål och kan därför komma att dela sina erfarenheter. 

Kom gärna med kommentarer och idéer. 
Positiv som negativ kritik är välkommen.

Nu sätter jag upp mitt första mål nämligen 500 000 kr! 
Detta ska bli spännande. Att se hur lång tid det tar att komma dit och hur det går på vägen. Jag har ingen som helt erfarenhet av att skriva varken blog eller sätta upp ekonomiska mål. 

Nu åker vi!

/Väl Mött

 

Inledning

Hej!

Som rubriken lyder kommer ni här att kunna följa mig, mina tankar och strategier om hur just jag kommer att göra för att bli rik. Det finns redan en hel del bloggar som behandlar ämnet, men flertalet av dem handlar om hur man på ett mycket extremt sätt snålar in på nöjen, kost och andra utgifter. Saker som man enligt mig kan unna sig och ändå nå sitt mål. 

Alla har olika intressen och det måste man respektera. En del tycker om att spendera mycket, andra sparar istället. Det gäller att hitta en balans där emellan och ha en sund syn på ekonomi och pengar. 

Jag kommer att redogöra för hur jag lever, spenderar, placerar och sparar. Mitt första mål blir att nå 500 000 kr.