onsdag 30 november 2011

Trenden är bruten

I alla fall för tillfället. Vad som komma skall väntar vi med spänning på. Men visst är det trevligt att se sitt innehav öka i värde, 3000 kr sedan veckan började känns väl förtjänt. Hoppas på en mer långvarig uppgång nu.

Har spelat in ett par tusen på betting under månaden som gått. Idag har jag också haft en mäklare på besök och hon menade på att om vi skulle sälja nu i dessa dystra tider som råder så skulle vi få tillbaka pengarna vi lagt + renoveringen vilket ju känns bra:) Om vi väntar med att sälja skulle vi kunna göra en fin vinst trodde hon också. Sen vet man ju aldrig vilka bud som inkommer då det blir dags, och det är det inte ännu på ett tag.

Vi har fått ett nytt system på jobbet som går ut på att arbeta mer ekonomiskt och kunna spara pengar för företaget. Något som verkligen har gett resultat eftersom att det rör sig om ganska så stora kostnader. Så sparandet rullar på för fullt i dubbel bemärkelse :)

Köpte ett par plåtar till the Boss på Ullevi i sommar som jag senare under dagen sålde för det dubbla på blocket. Jag ska kika över mina mål lite för det verkar som om jag kan nå dem fortare än beräknat. I alla fall om börsen är på gott humör.

söndag 27 november 2011

Omröstningen avgjord

Cancerfonden fick flest röster, och det är dit jag kommer att skänka intäkterna tack vare er!

Men innan dess ska pengarna in i någon fond för att kunna växa lite. Där får ni också vara med och bestämma! Förslag på fonder som ska finnas med i omröstningen mottages tacksamt.

Adsenseintäkterna uppgår numera till 660 kr. Så snart gör google en utbetalning. Allt redovisas givetvis så ni vet att pengarna inte "försvinner".

fredag 25 november 2011

Lönen har kommit och investeringarna är gjorda

Lönen kom idag. 24 669 kr.  Det var längesedan jag "bara" fick min ordinarie lön. Men denna månaden har jag inte arbetat extra så därför får jag bara av min huvudarbetsgivare. Jag ska däremot ägna fredagskvällen åt lite extraarbete.

Jag har tankat på mitt innehav i Lundin Mining, kursen står ju löjligt lågt. Familjen Lundin har inom loppet av bara några dagar köpt på sig 3 miljoner aktier. Jag hoppas att det kan hända något positivt snart så att kursen börjar vandra uppåt.

Fondsparandet denna månaden fick jag skära ner lite. Men jag köpte på mig Avanza Zero, SEB penningmarknadsfond USD och HSBC GIF Indian Equity (Indien som gått ner väldigt mycket på sistone).

Veckan som gått kan man inte se tillbaka på och glädjas åt. Börsen har vid ett par tillfällen försökt att leta sig upp på plus men har senare sänkts av diverse nyheter som haft negativ inverkan.

Jag börjar tro och inse mer och mer att vi ska ännu längre ner. Tråkigt och dyrt, men man får ju och andra sidan billigare andelar. Vi får se vad som händer framöver.

Mitt köp i Blackpearl visade sig inte vara så klokt. Kanske kan tanka på där nästa månad om kurserna står sig låga.

måndag 21 november 2011

När ska det ske en vändning?

J*vla skit vad tråkig det är att börserna bara sjunker och sjunker. Att se pengarna minska i värde sätter sin prägel i vardagen. Jag ska sluta följa börsen under veckan och hoppas på att den har stigit till veckoslutet.

Svårare sagt än en gjort för min del, men jag ska försöka att inte påverkas så mycket av att pengarna krymper.

Om man vänder på steken tror jag att detta är ett grymt köptillfälle, och eftersom att jag skalat ner min portfölj lite och bara innehar 5 aktier nu istället för 10 så ska jag skjuta in mer pengar i de bolag jag tror extra mycket på. Det är ju trots allt rea nu :)

Jag vet inte riktigt hur jag ska lägga upp kommande månads sparande, om jag bara ska köra fonder eller bara aktier eller en kombination. Klart är i alla fall att jag ska gå in med mer pengar än jag lovat mig själv från början (12 000 kr), då jag sålt lite grejer på blocket och tradera och dragit in några tusenlappar extra.

På fredag ska det fyndas :) 

onsdag 16 november 2011

Sålt Etrion

Idag sålde jag mitt innehav i Etrion, sålde till kursen 4,45 kr och gjorde en vinst om ca 2000 kr. Efter försäljningen sjönk aktien en bit ner och jag lyckades tajma affären bra.

Jag kommer att fortsätta att hålla ögonen på den och eventuellt köpa in mig igen om tillfälle ges.

tisdag 15 november 2011

Dags för månadsrapport igen

Som jag tidigare nämnt går tiden fort och det är återigen dags för en månadsrapport. 


Här följer en liten förklaring till rapporten:
Jag sålde 2 bolag idag och fick loss lite kapital som jag tillsammans med mina kontanter köpte in mig i bolaget Etrion för. Sammanlagt kostade köpet 10 120 kr. Jag har också betalat en faktura på ca 36 000 kr för vår badrumsrenovering här hemma, vilket gör att resultatet från föregående månad endast är 6270 kr.
Jag har ändå månadssparat i fonder och kommer även att fortsätta med det kommande månad. 

Dock funderar jag på om jag ska investera lika mycket i fonderna eller om jag ska köpa någon aktie istället. Det börjar bli dags att sälja av för att kvitta förluster och då tänker jag i så fall köpa tillbaka de aktier jag tror på och kanske till och med gå in med mer kapital för att sänka GAV:et. Börsen har ju blivit ännu billigare nu på senaste så det kanske är läge att göra just det. Samtidigt vill jag ju köpa billiga fondandelar :) Jag får väl singla slant om det :)

Bettingen har också gått bra vilket gjort att jag istället för att gått minus med tanke på renoveringskostnaderna istället gått plus. 

Motivationen är fortfarande på topp, men nu hoppas jag att det är dags för en uppåt-sving.


Vilken dag för Etrion!

Upp 14,89 % idag. Jag hakade på för sent, men mitt värde steg med 11,14 % i aktien :)

Undrar vad som händer med den i morgon. Kanske faller tillbaka pladask..

Ny aktie i portföljen

Jag har idag köpt 2750 aktier i solenergibolaget Etrion. Avanza kom med ytterligare en köprekommendation idag och det fick mig att slå slag i saken.

Jag har även sålt 2 bolag idag som jag inte längre tror på och som jag dessutom inte ägde så många aktier i. Sandvik och Hexagon.

torsdag 10 november 2011

Skatteteknikens konst

Det är inte långt kvar på året och jul och nyår närmar sig fortare än vad man kan tro.

Vi är strax i mitten av November och det är dags att börja summera årets affärer i aktiedepåerna.

Jag har inte speciellt många eller stora vinster gjorda under året. Ett räntekonto (Volvo finans) har väl gett en tusenlapp i ränta och några av fonderna jag har ligger lite på plus.

Det är ju nu man ska kvitta vinster mot förluster och vice versa. Jag har länge gått i tankarna om att placera 12 000 kr i min IPS lagom tills årsskiftet men har efter noga övervägande beslutat mig för att inte sätta in några pengar där. Som någon skrev i ett forum vet man ju aldrig om reglerna kring pensionssparandet kommer ändras och se helt annorlunda ut när det väl är dags att dra sig tillbaka.

Jag kommer att sälja av mina aktier och kvitta den förlusten mot min inkomst av tjänst för att sedan köpa tillbaka dem igen. Jag räknar då med att få tillbaka ca 8000 kr i skatteåterbäring och funderar på att placera dem ( i förskott) i någon aktie jag redan äger och som jag tror på.

Jag ska ta mig en funderare i morgon på jobbet.

Nu är det dags för sängen.
Godnatt

onsdag 9 november 2011

Dystert på Europas börser

Det var några dagar sedan förra inlägget och i ärlighetens namn tappar man suget lite efter att se sitt innehav landa på minus dag efter dag. Fonderna har gått lite bättre och ligger på plus över det stora hela. Min Rysslandsfond har på en månad stigit med 17 % lite drygt och det är den som gått bäst.

Dock har jag inte hunnit investerat så mycket i fonderna ännu men det gör mig mer motiverad att fortsätta med det så klart när man ser en värdeutveckling uppåt och inte neråt.

Boken "Vägen till din första miljon" läste jag ut fort. Jag tyckte den var helt okej. Den går inte in alltför djupt i de olika ekonomiska områden, men det fanns en hel del bra tips att ta efter. I stort sett menar författaren på att man ska försöka att ha ett så stort överskott som möjligt varje månad för att investera dem där man tror de ger bäst avkastning (som om det inte redan är det vi strävar efter:) ), dock utesluter han nästan fonder helt och hållet på grund av förvaltningsavgifter m.m

Investeringarna kallar han för "byggstenar" som han ska bygga sin pengamaskin och sedan ska man försöka leva på avkastningen från den.

Om jag tittar på mitt aktieinnehav och utvecklingen av kurserna historiskt så kan jag se en gemensam nämnare. Nämligen att efter varje lågkonjunktur och ras har kurserna återhämtat sig och gått upp till ATH i nästan alla bolag jag äger. Detta är givetvis ingen garanti för att det ska upprepas gång efter gång men det ger i alla fall en liten gnutta hopp i dessa dystra tider.

söndag 6 november 2011

Tack till alla som bidragit till Adsenseintäkterna!

En liten rapport om hur det går för annonspengarna ser ni här:


När summan uppgått till 700 kr gör Google en utbetalning. Jag kommer då att sätta över pengarna i någon fond för att det ska ge ytterligare avkastning där ni kommer få vara med att bestämma!

Pengarna går sedan till någon organisation där ni också får vara med och bestämma genom omröstningen på bloggen.

Återigen tack, och bidra gärna med fler klick!


torsdag 3 november 2011

Heja Grekland!

"Oppositionsledaren vill att Papandreou avgår. Papandreou gör en pudel"
"Grekpengar hålls inne. Grekland kan rösta om stödpaket i december"

Ja rubrikerna har idag flödat i diverse tidskrifter. Den ena nyheten avvisar den andra. Förtroendet för Greklands premiärminister är ynka svagt. Hur lyckas ett land att dra på sig sådana enorma skulder och totalt misslyckats med att ta sitt ansvar för ekonomin och konsekvenserna?!

Jag har bestämt mig för att sluta följa nyhetsuppdateringarna så intensivt som man under de senaste dygnen gjort.

Under måndagen och tisdagen rasade börserna igen. Igår och idag har de däremot klättrat uppåt igen. Vad händer i morgon? Oavsett om nyheterna rörande Grekland och skuldkrisen som publiceras härnäst kommer att inverka positivt eller negativt på börsen kommer de med stor sannolikhet att ha en sak gemensamt: Grekland!

Något rolig nyhet för min del i all denna oro som råder är att jag hade fått en bok av min sambo när jag kom hem från jobbet idag! "Vägen till din första miljon" av Tobias Schildfat. Det är inte ofta jag läser böcker, men detta ska verkligen bli kul.

Jag lovar att återkomma med en utvärdering efter att jag läst boken.