torsdag 26 april 2012

Fyllt på med LUMISAR

Igår fyllde jag på med ytterligare 327 aktier i Lundin Mining, kursen blev 30.50 kr.
Idag steg aktien med 6,9 % tack vare en fin rapport och uppskruvade produktionssiffror.

Jag söker för fullt efter information om hur jag går från Enskild firma till Aktiebolag. Firman går så bra att det känns lika bra att så tidigt som möjligt starta AB och på så sätt kunna plocka ut vinsten till en mer fördelaktig skattesats.

Jobb och firma hjälper mig med mina nybörjarfrågor, då han själv varit i samma sits nyligen. Hans hjälp är dessutom väldigt bra:) Passar på att tackar här!

Återkommer med mer information angående företagsformerna.


onsdag 25 april 2012

Ett år i bostadsrätten

I dagarna är det 1 år sedan jag och min sambo flyttade in i vår bostadsrätt. Vi har under de senaste 4 åren flyttat runt mellan 4 olika hem. Det har haft sina skäl och orsaker och jag vill nu i efterhand mena att jag är glad för att vi rört på oss så mycket. Det har bl.a inneburit att vi lämnat hyresmarknaden och istället köpt (lånat) till bostadsrätt. Jag har alltid haft svårt att trivas tidigare hem, men här känner jag tvärtom. Vi bor i en underbar lägenhet med ett fantastiskt attraktivt läge. Vi har under året vi bott här amorterat ca 50 000 kr på lånet. Skulden uppgår nu till 2 020 000 kr. Jag skulle vilja öka amorteringarna men min sambo instämmer inte riktigt i mitt förslag. Hon tjänar lite mindre än mig och har inte riktigt samma sparmål som jag, även om hon har tagit tag i det ordentligt på sista tiden.

" Jag har 6000 kr över denna månaden" eller "hur ska jag göra med mina sparpengar" kommentarer jag hör från henne mer ofta nu för tiden. Oerhört kul måste jag säga. Kul att hon också vill vara "duktig" och spara pengar.

Vi hade en mäklare här för ett par veckor sedan som värderade lägenheten. Tack vare våra renoveringar och det redan attraktiva läget trodde han att vi skulle kunna få såpass bra att vi om vi sålt nu skulle göra 200 000 kr i vinst. Kul med tanke på att vi bara bott här 1 år. Dessutom fick vi en matkasse med 4 middagar för 4 personer som tack för att just han fick komma hit.

Jag tittar mycket på semesterhus utomlands. Spanien är ett land jag gillar och gärna ser mig själv på en takterass i en jacuzzi med utsikt över Medelhavet. Priserna är inte alltför höga och flygresorna till Alicante är väldigt billiga. 2 lågprisflygbolag flyger från Göteborg med avgångar varje dag.
Genom vårt fackförbund kan vi hyra en lägenhet i en ort lite söder om Alicante till ett mycket förmånligt pris. Detta är något jag har för avsikt att göra till hösten, för att känna på hur man kan trivas där nere.

Nu ska jag köpa aktier :)

Goddag

tisdag 24 april 2012

Börsfall och rapportdags

Igår rasade det till ordentligt. Idag hämtade Stockholmsbörsen upp fallet till viss del.  + 1,92%

Det är återigen dags för månadens placeringar, 12 000 kr ska fördelas ut. I skrivandets stund lutar det åt att jag går in med hela beloppet i Lundin Mining. De rapporterar i morgon kväll och jag har bra magkänslor inför rapporten. Det svänger dock rejält om aktien, men att stå långsiktig i den tror jag är en mycket bra affär.

Firman går för övrigt väldigt bra. Har bara idag fakturerat för 1000 dollar till en köpare. Jag funderar på att utöka mitt verksamhetsområde för att göra intäkterna ännu större. Ska se över om det är något jag behöver till firman som jag kan skriva av så att vinsterna inte blir för stora.

Har ni några tips? Har redan dator, skrivare, kamera m.m. Jag ska kika på hur det är om man behöver en surfplatta. Det avdraget bör väl gillas? Jag måste ju kunna stå i förbindelse med mina kunder när jag är på resande fot.




fredag 20 april 2012

Betsson tågar på

Aktien har sedan mina köp stigit med 42%. Häromdagen publicerade de nyheten om förvärv av Nordicbet, på beskedet steg aktien med ca 10%. Jag är en mycket nöjd aktieägare och kund hos Betsson och skulle vilja tanka på mer.

Tittar vi istället på Lundin Mining så har den backat med 8,3%. Jag ser en möjlighet att köpa in mig billigt här, speciellt då köprekarna trillar in och riktkurserna höjs. Som det ser ut nu kommer jag nog att skjuta in allt sparande i LUMI den 25:e.

För övrigt ångar börsen på och står i nuläget på +0.4 %.

Firman går som tåget den också. Mer inköp är gjorda och jag väntar på leverans. Sedan är det bara att sälja iväg det så fort som möjligt så mer pengar ramlar in, och upprepa proceduren. Lite småbekymmer har jag stött på då ett par kunder har reklamerat varor till mig. Jag månar om mina kunder och erbjuder dem pengar tillbaka alternativt en ny vara kostnadsfritt. De blev mycket nöjda :)

Idag blir det en slödag, är ledig. Jobbar i morgon igen och sen väntar 5 dagars ledighet.

tisdag 17 april 2012

Ny rapport

Tiden går åt. Jag har inte alls lika mycket tid över till annat, därav bloggen. Här följer dock månadsrapporten med en ny post: "Firman". 

Det är lite krångligt att hålla reda på alla tillgångar och skulder m.m men värdet jag fått fram ska stämma som på hundralappen. 


Jag närmar mig mitt första delmål; 500 000 kr. Det har gått över förväntan och med lite tur kanske jag når dit redan i sommar. Med skatteåterbäring att vänta och lite fler order i firman så känns det som att jag snart är där. 

Motivationen bara ökar och ökar och jag måste säga att det är förbannat kul med egen firma!


söndag 15 april 2012

Firman slukar mycket tid!

Det går åt mycket fritid till att hålla igång min enskilda firma. Sitter nästan hela min vakna tid dagligen och arbetar med den då jag inte är och arbetar med min huvudsakliga sysselsättning.
Jag kan dock trösta mig med att det går väldigt bra. Har fakturerat för 5500 dollar, varulagrets värde uppgår just nu till 1400 dollar och orderna bara rullar in. En häftig känsla, det känns som att det aldrig tar stopp. Jag har till och med så mycket att göra att jag fått ta hjälp av min farsa. Han får givetvis del av vinsten. Den enda som inte är nöjd med mina bedrifter är min sambo, tiden som jag inte lägger på att umgås med henne lägger jag istället på firman. Förhoppningsvis kanske vi kan åka på en härlig semester framåt vintern som kompensation.

Det är mycket nu i början, och det tar ju ett tag innan man får rutin på det hela. När man kommit in i det mer tror jag inte man behöver lägga så mycket tid på det som man gör nu.

Thats all for now.
I morgon börjar verkligheten igen, men nu ska jag spela bingolotto :)

söndag 8 april 2012

Firman går bra

Jag har endast varit egen företagare i 20 dagar, men det har varit en riktig rivstart.
Firman har redan fakturerat för nästan 14 000 kr. Jag har etablerat en del kontakter, både med kunder och återförsäljare. Marknaden känns het och jag är grymt förväntansfull på vad som komma skall!

Jag har en återförsäljare i bl.a New York som jag ingått ett samarbete med.

Är det någon som känner till hur/om man kan göra avdrag för privat bil i tjänsten?

Jag åker runt och hämtar varor på olika orter då och då och undrar hur man går tillväga samt var jag kan hitta information angående detta?

onsdag 4 april 2012

Aj aj aj

Idag backar det rejält. För första gången någonsin loggade jag inte in under dagen såg istället på ekonominyheterna hur börserna backar. Tråkigt som bara den!

När börsen backar lägger jag i stället mer energi på att dra in pengar på andra håll. Idag har jag sålt ytterligare varor för 330 dollar. Varulagret börjar ta slut och jag letar febrilt efter nya inköp. Det är kul, men s*atan vad mycket jobb det är. Allt ska redovisas, bokföras och antecknas. Jag är mycket tacksam åt dem som ligger bakom bokföringsprogrammet "Iordning", det täcker mitt behov med råge och är väldigt enkelt att förstå sig på. En engångskostnad på 980 kr + moms var det värt.

Jag tänker läsa på lite angående aktiebolag. För eller senare kanske det blir dags att starta ett.

I morgon hoppas vi på en börsuppgång!

Ha det gott

söndag 1 april 2012

April April

Jag lyckades både lura och bli lurad idag. Trevligt med inslag av humör sådär en vanlig söndag.

Helgen har varit fantastisk. Vi har tillbringat den med släkten vilket har inneburit både god mat och gott sällskap, gratis också :)

Veckan som gick bjöd på både upp och nedgångar på börsen. Minus vägde tyvärr mer än plus så veckan slutade på back. Men vi tar nya friska tag inför kommande vecka. Snart är det ju påsk och det skulle vara härligt att avnjuta den med en stark börsvecka i ryggen.

Firman rullar på! På väg till släkten passade jag på att hämta upp varor jag köpt genom blocket och lade genast ut dem till försäljning. Har sålt hälften av dem redan.
Jag har fakturerat för 1000 dollar och väntas fakturera för minst 1000 till kommande vecka. Jag tror att jag har koll på det mesta. Bokföringsprogrammet är enkelt och väldigt bra. Tullverket har bidragit med information angående exporten och skatteverket svara också de på mina frågor. Allt är igång och rullar på.  Ska bli mycket spännande att se när året är slut vilken omsättning man kommer upp i och vilken vinst man gjort.