tisdag 28 januari 2014

Nytt boende (igen)

I november annonserade jag ut min bostadsrätt på blocket för att hyra ut i andra hand. Jag fick ungefär 50 mail om dagen och insåg ganska snabbt att jag skulle kunna göra en bra affär genom att ta bra betalt för hyran. Lägenheten kostar mig ca 5500 kr i månaden och jag hyr idag ut den för 9000 kr. Jag flyttade precis in i en hyresrätt med förstahandskontrakt som kostar mig 5200 kr/mån. Tack vare detta har jag nu en boendekostnad på bara 1700 kr. Kontraktet på uthyrningen löper fram till Juli och hyresgästen önskar att få hyra längre. Den främsta anledningen till uthyrningen beror på att jag vill vänta in marknaden och sälja när jag kan få bra betalt. Jag sitter i ett guldläge eftersom att det är väldigt svårt att få ett förstahandskontrakt på en hyresrätt i min stad och därmed kan jag i lugn och ro köpa och sälja när marknaden är som bäst. Jag behöver alltså inte "paniksälja" bara för att jag hittat en ny bostadsrätt som jag tänkt köpa. Jag slipper också dubbla hyror. Jag har tidigare sålt och köpt på bostadsmarknaden och alltid enligt ordningen 1.sälj 2.köp. Men på grund av det har jag också varit tvungen att köpa fort eftersom att jag behövt någonstans att bo. Denna gången tror jag mig kunna göra en ännu bättre affär och i nästa boende kommer jag antagligen att flytta in med min flickvän. Har ni själva erfarenheter om att köpa och sälja bostäder? Tips på hur man bör/inte bör göra?.

måndag 20 januari 2014

Gratisresor!

Jag har kommit på ett alldeles utomordentligt sätt att få tillgång till gratisresor i form av poäng (frequent flyer program). Tex när jag reste i Business class med Turkish Airlines och blev medlem i deras bonusprogram så fick jag en gratisresa inom Europa T/R med dem. Om man flyger med ett bolag inom Star Alliance så tjänar man inte bara poäng inom det bolaget utan inom alla som är anslutna. Det innebär att jag är ganska nära en gratisresa med SAS också. Jag har ansökt om Amex, Mastercard och Dinersclub -kreditkort som alla är anslutna till SAS så att jag tjänar bonuspoäng på alla köp. Om man kommer upp i 150 000 kr om året med Amex så får man en 2-4-1 voucher som man kan använda på resor överallt i världen. Och eftersom att jag numera endast reser i Business class så tycker jag att det är ett mycket bra erbjudande. Kolla in www.sas.se/eurobonus för erbjudanden. Det lönar sig att gå med i programmet. Om någon vill kan jag dessutom invita så tjänar vi båda två på det och får fler extrapoäng.

tisdag 14 januari 2014

Gästinlägg

Att det inte är de stora inkomsterna, utan de små utgifterna som man blir rik av har många ekonomer och finanshajar proklamerat, däribland någon av Wallenbergarna om jag inte minns fel. Trots lågkonjunkturer, Eurokriser, arbetslöshet och en finanskris från 2008 som vi fortfarande inte har kommit ur, ser vi en köphets utan dess like. Inget fel i det givetvis, men vad som är oroväckande är att det köps med lånta fjädrar.

Banker och låneinstitut verkar ha glömt vad som var orsaken till finanskrisen 'over there' och med låga räntenivåer är konsumenter villiga att låna stora pengar, samtidigt som bankerna är glada att låna ut pengar utan att ställa allt för svåra frågor.

Man ska dock vara medveten om att trenden verkar vara den samma överallt, i alla fall i de skandinaviska länderna. Dagens Industri skriver om att danskarna sent omsider är på väg ut ur bostadsbubblan som sprack. Till och med i Norge med all olja och fisk är man väldigt glad i forbrukslånen, de snabba norska lånen som ges ut utan säkerhet.

Den här artikeln är inte menad att vara någon domedagsprofetia, men det är uppenbart att man i goda tider glömmer de svåra år som har varit och vad som orsakat problemen. Vi får se hur de närmaste åren blir, men konsumtion som bygger på skuldsättning håller inte i längden.

söndag 12 januari 2014

Semester

Ligger just nu i 32 grader i en solstol någonstans på Bali och har precis varit och simmat med delfiner:) 6 veckors semester i Asien med ett flertal besökta länder börjar lida mot sitt slut. En av höjdpunkterna på resan var vårt första stopp i Filippinerna. En privat ö på ca 3 hektar där vi 4 var de enda gästerna på ön. Brad Pit och Angelina Jolie spenderade sin bröllopsresa där. Anledningen till att jag väljer att skriva om ön är att den ägs av en stenrik amerikan. Han berättade för oss att han köpte den för ca 10 år sedan då landet var i en depression. Huset han bor i tillsammans med sin filippinska fru är det största privata hus jag någonsin sett. Han lät sedan bygga en stor byggnad till med 4 gigantiska sviter som skulle fungera som gästlägenheter när hans vänner/släktingar skulle komma på besök. Han berättade att det blev inte så ofta som han önskat så därför ville hans fru att det skulle bli hotell så att hon hade något att göra om dagarna. Vips så blev det så! Hela ön försörjs av solpaneler och i reserv finns en dieselgenerator som bara körs om det är mulet. 20 stycken i personal som servar hotellets (i vårt fall 4 gäster) är outstanding. Egen helikopterplatta/ spa / korallrev runt ön som vaktas dygnetrunt mot fiske. Vi blev uppbjudna till the Malin house där ägaren visade hur han bodde på tequila och biljardkväll:) han berättade att han blivit rik på kosttillskottsbranchen när det blev en fluga i USA. Priser för vår vistelse på ön, hör och häpna!!: 450 kr per natt! Så vinstdrivande är det inte! Bara frun har något att göra så är jag nöjd sa Amerikanen.