fredag 4 april 2014

Pengar in på företagskontot av misstag?

För några dagar sedan då jag loggade in i min bankapp fick jag se till min förvåning att något företag hade gjort en inbetalning till mitt konto via bankgiro. Betalningen är på 7000kr och hör inte alls hemma hos mig. Det måste alltså röra sig om en felbetalning. Jag ringde banken och förklarade för dem att jag inte väntar några pengar och undrade om de kunde se exakt vart transaktionen kom i från och med vilken referens. Eftersom att jag vid tillfället inte hade min bankdosa kunde de ej hjälpa mig med den informationen. Dock frågade jag vad som händer och vilka åtaganden man har när och om det upptäcks av företaget att pengarna kommit fel. Han svarade då att " du får ett brev av dem där de ber dig sätta tillbaka pengarna". Självklart gör jag det så fort jag blir ombedd. Min fråga till er lyder: Tänk om de inte upptäcker sitt misstag? Företaget kan vara stort med flera hundra transaktioner i veckan. Vad gör man då? Jag vill så klart göra rätt för mig men hur långt efter kan de kräva tillbaka pengarna?finns det några tydliga riktlinjer eller lagar? Någon som varit med om detta?

5 kommentarer:

 1. Till slut brukar pengarna faktiskt saknas. De skulle ju in som en bankgirobetalning någonstans. När den som skulle haft pengarna påminner att de inte fått betalt,. så ser ju den som satt pengarna till dig att de redan har betalt. Då börjar nog det nystas I vart pengarna verkligen tog vägen...

  SvaraRadera
 2. Du är ju cp

  SvaraRadera
 3. Misstagsbetalningar heter på juridiska "conditio indebiti". Institutet är välutrett, med det inte finns inte lagar kring det. Istället finns utbildad praxis. Kort kan säga att misstagsbetalning ska gå åter, om inte den som fått misstagsbetalningen inrättat sig efter betalningen i god tro.

  I detta fall är du inte i god tro, och därför ska pengarna återgå.

  /Jurist

  SvaraRadera
 4. Pengarna gjordes aldrig anspråk på och jag kontaktade banken angående att det inte var mina pengar.

  Nu är de mina.

  SvaraRadera