tisdag 14 januari 2014

Gästinlägg

Att det inte är de stora inkomsterna, utan de små utgifterna som man blir rik av har många ekonomer och finanshajar proklamerat, däribland någon av Wallenbergarna om jag inte minns fel. Trots lågkonjunkturer, Eurokriser, arbetslöshet och en finanskris från 2008 som vi fortfarande inte har kommit ur, ser vi en köphets utan dess like. Inget fel i det givetvis, men vad som är oroväckande är att det köps med lånta fjädrar.

Banker och låneinstitut verkar ha glömt vad som var orsaken till finanskrisen 'over there' och med låga räntenivåer är konsumenter villiga att låna stora pengar, samtidigt som bankerna är glada att låna ut pengar utan att ställa allt för svåra frågor.

Man ska dock vara medveten om att trenden verkar vara den samma överallt, i alla fall i de skandinaviska länderna. Dagens Industri skriver om att danskarna sent omsider är på väg ut ur bostadsbubblan som sprack. Till och med i Norge med all olja och fisk är man väldigt glad i forbrukslånen, de snabba norska lånen som ges ut utan säkerhet.

Den här artikeln är inte menad att vara någon domedagsprofetia, men det är uppenbart att man i goda tider glömmer de svåra år som har varit och vad som orsakat problemen. Vi får se hur de närmaste åren blir, men konsumtion som bygger på skuldsättning håller inte i längden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar