fredag 16 mars 2012

Helgjobb väntar

Nu är det fredagskväll och för de flesta där ute innebär det att arbetsveckan är slut och helgen infinner sig som en paus i vardagen. För min egen del blir det arbete, lördag och söndag sen får jag min efterlängtade "helg" dock några dagar förskjuten.

Veckan slutade på plus i portföljen = 2336 kr. Jag är nöjd med veckan. Betsson har noterat All time high och fortsätter att stiga. En trevlig aktie. Indienfonden anser jag fortfarande är billig och där kommer jag nog att lägga den största vikten vid månadssparandet om den ligger kvar på de nivåerna den 25:e.

Min arbetskompis som var på besök häromdagen presenterade som väntat en idé för mig. Han har köpt in sig i ett företag och är delägare. Han ville att jag skulle komma och arbeta för honom och lockade med en bra lön och andra fördelaktiga villkor m.m. Företaget ägs av en Svensk koncern men är registrerat i Gibraltar p.g.a skattetekniska skäl. Det skulle innebära att lönen betalades ut i Euro och det har ju både sina för och nackdelar. Skatteinbetalning står man för själv. Det är på många sätt fördelaktigt men visst finns det negativa aspekter också. Från en början var jag ganska negativt inställd till förslaget men jag har funderat till och från men inte bestämt mig ännu. Jag vill inte bli utförsäkrad ur Sverige vid en eventuell anställning så det är många ställningstaganden jag måste ta innan jag fattar mitt beslut. Anställningen innebär också att jag "bara" arbetar halva året. Dvs 6 månader, men får betalat för hela året.

Å andra sidan har jag det väldigt bra som jag har det nu med mitt nuvarande jobb. Vad tycker ni? Ska jag gå upp i lön 20 000 kr men då vara borta från hemmet i sammanlagt 6 månader/år. Eller ska jag behålla mitt nuvarande arbete med bra pensionsinbetalningar, OB, semester och förmåner men behålla min lön samtidigt som jag kommer hem varje dag från jobbet?

Ja, vad gör man? Man ångrar ju bara det man aldrig gjorde, eller vad heter det?

För övrigt så har jag tagit beslut om att starta enskild firma. Jag kommer att bedriva nätförsäljning och hoppas att det kommer att ge mig en skjuts upp mot miljonen. Mer om det senare.

Nu blir det Bondfilm.

Trevlig helg.

4 kommentarer:

 1. Det beror väl på hur man är som person. Är du redo för en riktig utmaning och inget som håller dig kvar i Sverige, ta chansen! Som sagt, annars kommer du nog ångra dig. Trevlig helg!

  SvaraRadera
 2. Jag har tidigare i mitt yrkesliv varit ute på liknande "äventyr" dock aldrig på fartyg med Gibraltarflagg.
  Hemma har jag sambo och vänner som håller mig kvar, vilket jag är glad för. Jag har varit ute och flängt världen runt och känner mig i nuläget färdig med det. Däremot finns det inget som hindrar mig i framtiden.

  Svårt beslut men det lutar nog åt att jag stannar i Sverige. Har ett bra välbetalt jobb där jag inte jobbar så många dagar i veckan.

  SvaraRadera
 3. Spännande! Ekonomiskt sett råder det väl ingen tvekan om att du borde nappa på erbjudandet, inte minst med tanke på all den tid du frigör till andra projekt? Till syvende sist är det väl, som föregående talare påpekar, en fråga om vad som håller kvar. Om du passar så finns jag tillgänglig, hälsa din vän det. Jag är liten i maten och kan det lite om mycket.

  SvaraRadera
 4. Jag vet inte om jag frigör så mycket tid. Nu arbetar jag ungefär lika många dagar per år som det nya jobbet skulle innebära men skillnaden är att jag kommer hem varje dag från jobbet. Det nya jobbet skulle innebära att jag var hemmifrån 6 månader /år.

  Jag tror att med den län jag har idag samt semester och tjänstepension så går det nog jämnt ut.

  Den nya lönen skulle innebära runt 5000€ i månaden, låg skatt pga av sjömansskatt men utan någon pensionsgrundande inkomst. Jag vet av tidigare erfarenhet att svenska staten inte tycker om oss sjömän. Vi betalar ingen skatt till staten redan som det är nu, redaren tar den som i sin tur betalar (väldigt reducerad) skatt till staten. Att nolltaxera i Sverige är nog inte populärt. Dessutom är det troligt att man blir utförsäkrad

  SvaraRadera