tisdag 6 mars 2012

Starta företag? Företagare ge tips

Jag har en affärsidé jag funderat på länge. Marknaden ser bra ut och jag räknar med att göra en vinst om ca 50 000 kr/år om jag lägger ner lite tid på det.

Det är som bekant mycket att tänka på när man ska starta nytt, även om jag har tidigare erfarenhet av företag så vill jag inte påstå att jag är helt införstådd med allt däromkring.

Idén går ut på nätförsäljning eller rättare sagt auktionering av produkter som jag köper in och säljer vidare. En stor del av produkterna kommer att exporteras vilket innebär att försäljningen till stor del är momsbefriad.

Ni som är företagare kanske har ett och annat tips att komma med såhär innan starten. Vad ska man tänka på osv? Hur gör man när man både är anställd och har enskild firma? Hjälp uppskattas!

Jag har många frågor och hoppas att någon kan ta sig tid att besvara dem.


3 kommentarer:

 1. Starta AB, inte någon annan företagsform om du är anställd och kommer att göra plusresulat.

  Hur menar du med momsbefriad? Säljer du till privatpersoner är det bara momsfritt om du säljer utanför EU (t.ex. Norge) men det betyder bara att det blir krångligare för dig, inte billigare.

  Inga problem att vara anställd och ha egen firma. Blir du uppsagd inom ett år efter starten så måste du sätta företaget vilande om du ska få A-kassa, sen är det lugnt.

  mejla om du vill, jag kan inte så mycket men kan vara lite stöd.
  jobbochfirma@gmail.com

  SvaraRadera
 2. Det blir för dyrt för mig att starta AB. Jag skulle först vilja köra igång med enskild firma och om det går bra kan jag i ett senare skede köra med AB istället.

  Eftersom att det mesta jag säljer kommer att gå utanför EU:s gränser blir det export och därmed också befriat från moms.

  Hur menar du att det blir krångligare? Syftar du på bokföringen m.m?

  Jag tycker verkligen att det är mycket att tänka på och detta är inte det lättaste, jag har ju redan ett heltidsjobb och mer därtill så jag måste överväga huruvida detta kan bli lönsamt för mig. Om orken finns bla.

  Jag läser dina inlägg regelbundet och det är väldigt motiverande att läsa om hur bra det går för dig! Keep up the good work.

  SvaraRadera
 3. Det finns väldigt mycket information om hur man startar bolag på nätet men mindre information om hur man gör när man ska avveckla handelsbolag.

  SvaraRadera