torsdag 1 mars 2012

Utdelning i Avanza Zero

I tisdags var det utdelning i Avanza Zero, eller tänkt att det skulle vara i alla fall. Tekniskt strul hos Avanza gjorde att det inte var färdigt förrän idag.

Hur som helst. Jag trodde att utdelningen som uppgick till 5,74 kr per andel skulle delas ut till fondinnehavaren efter att skatten var dragen. Jag hade då 369 andelar x 5,74 = 2118 kr. Minus 30 % skatt = 1482 kr. Istället fick man nya fondandelar för samma värde som kursen sjönk i och med utdelningen.

Ingeting är gratis

7 kommentarer:

 1. Hade du haft Zero i en ISK eller Kapförsäkring skulle du ha fått 2 118:- och din skatt skulle ha varit ungefär:
  0.5% av 369*117.94 = 217:-, dvs du skulle ha sparat ca 1264:- eller annorlunda uttryckt skulle du haft 1264:- mer på kontot.

  SvaraRadera
 2. Men du har kanske stora betalda bolåneräntor som du kvittar mot i deklarationen?

  SvaraRadera
 3. Jo det har jag ju visserligen.

  SvaraRadera
 4. Hej!

  Vill börja med att beklaga det problem som fanns vid utdelningen av Avanza Zero. Detta ska vara löst nu. Sedan är det som du skriver inga fria luncher, utan det som försvinner i utdelning drar ned andelspriset på fonden, samma förfarande som vid utdelningar i aktier.

  Sedan kan man som den första kommentaren skriver, undvika skattedelen genom att ha fonden i en kapitalförsäkring eller ISK. Men precis som #2 skriver så finns det vissa fördelar med det vanliga aktie- och fondkontot.

  Trevlig helg!

  Hälsningar
  Tommy, Avanza Bank

  SvaraRadera
 5. Jag har förstått det nu. Man lär så länge man lever. Tack för svaret!

  Trevlig helg

  SvaraRadera
 6. Först och främst är detta den bästa och billigaste fonden som jag rekommenderar till alla jag känner men lite smolk finns det ju i glädjebägaren.
  Finns det någon här som förstår sig på utdelningen i Zero? Enligt mitt tycke borde en utdelning på aktierna i fonden öka värdet på fonden och därmed kursen med motsvarande belopp. Som det ser ut nu är det ju istället bara så att värdet på fonden fördelas på ett större antal andelar efter utdelningen och kursen sänks med motsvarande belopp. Det ser ju inte ut som om vi får någon utdelning alls på detta sätt.

  SvaraRadera
 7. Det stämmer! Någon vinst i och med utdelningen gör vi inte. Däremot så minskas ju avkastningen för innehavaren och man får istället en högre inköpskostnad än tidigare. Rent skattetekniskt är ju detta gynnsamt för oss ägare. Vinsten blir inte lika stor att skatta på i och med att inköpskostnaden höjs.

  Ett nollspel helt enkelt.

  SvaraRadera