torsdag 9 februari 2012

Hur länge ska vi behöva jobba?

Ingen har väl undgått statsministern och hans uttalande angående pensionsåldern.
Att behöva arbeta tills man fyller 75 år är för många helt otänkbart, kommentarerna flödar i både nyhetsprogram och på nätet. Att han lyfter fram frågan om att förlänga arbetslivet tycks slå ner väldigt hårt hos många. Att vi lever längre nu än vi gjorde när pensionssystemet och åldersgränsen infördes är det ingen tvekan om. Människan blir äldre och lever längre nu än för te.x 50 år sedan.

Jag blir varken förvånad eller upprörd över att frågan kommer på tal. Vad är det som säger att pensionssystemet ska se ut som det tidigare har gjort med pensionsavgång vid 65 års ålder i all evighet?

Att behöva skola om sig vid en hög ålder behöver nödvändigtvis inte innebära att man måste tillbaka till skolbänken och utbilda sig, utan kan mycket väl vara att man bara byter arbetsuppgifter inom samma yrke.

Jag har inte som mål eller avsikt att arbeta tills jag fyller 75 år, eller 65 heller för den delen. Min plan är att kunna leva på mina tillgångar och den avkastning den ger efter att jag fyllt 40. Däremot trivs jag med mitt yrkesval och det finns stora möjligheter att vidareutbilda sig inom mitt yrke. Just nu har jag valt att stanna hos nuvarande arbetsgivare trots att jag många gånger drömmer om att gå ett steg vidare. Om jag skulle behöva arbeta tills jag fyllde 75 år för att kunna leva på pensionsutbetalningarna skulle det inte göra mig det minsta om jag bara var frisk och arbetsför. Inom min yrkeskategori får vi dock inte lov att arbeta längre än till 67 år, så hur/vad som skulle hända efter det skulle bli spännande att se.

Hur ser ni på frågan? Vad arbetar ni med? Det skulle vara kul att få lite mer information om er som läser inläggen?

Jag tycker det är intressant att se hur ni andra lever, bor, ålder, utbildningar, inkomster m.m.

Kom med kommentarer nu.

1 kommentar:

  1. Jag är 31 år, jobbar som IT-konsult och har gjort det i drygt 5 år nu. Jag bor i en bostadsrätt som kostat 1,1 Mkr som jag lånat med bottenlån på 860 kkr. Jag har inte ännu en positiona med ledarskapsansvar och ligger på en inkomst på 32 kkr + 1 kkr i bonus vid full beläggning. Eftersom jag är singel kan jag spara ganska mycket. För tillfället blir det 10 kkr per månad, men tanken är att öka det till 12 kkr inom ett par månader (jag har pengar kvar i slutet av varje månad nästan). Ambitionen är att spara 120 kkr det här året, än så länge ligger jag på ungefär 62 kkr, så det är enligt plan!

    SvaraRadera